Lang leve hackatons

Hoe los je grote verkeersproblemen op? Met een hackathon.. De Nijmeegse wijk Heijendaal zit standaard ‘verstopt’ en dat leidt tot veel problemen. Jesse van Doren co-organiseerde als oplossing de ‘Mobihack’: een data marathon waarin dit probleem binnen 30 uur werd getackeld. En hoe!
Data verbinden
“Als je verschillende data met elkaar verbindt, dan ontstaan er mooie dingen.” Jesse ziet dit keer op keer onder zijn neus gebeuren tijdens de hackathons die hij organiseert. Tijdens een hackathon verzamelen webdevelopers en creatievelingen zich om in korte tijd de oplossing voor een probleem te vinden – met behulp van data. “Vorig jaar heb ik de World Hackathon georganiseerd, we kwamen samen met 500 man uit India, Zuid-Afrika, Israël, Marokko en Nederland.” De deelnemers gingen aan de slag met data om nieuwe inzichten te brengen aan organisaties als Amnesty International.
Gewoon dóen
Jesse bracht de Hackathon ook naar Gelderland. De gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland wilden graag een oplossing voor ‘de drukste hotspot van Gelderland’: de wijk Heijendaal. De wijk kampt met overvolle bussen, parkeerplek-gebrek en een algehele verstopping. “Normaal wordt er voor dit soort dingen veel beleid geschreven. Het is wel belangrijk om onderzoek te doen, maar niet te lang. Anders is je onderzoek weer oud. Nu zijn we gewoon gaan dóen en dan kijken wat er werkt.” Oftewel: de Mobihack.
Een app in 30 uur
Wie er allemaal konden meedoen met de Mobihack? “Developers, designers, en creatieve geesten… eigenlijk iedereen met goede ideeën.” Ook is het handig als je de handen uit de mouwen kunt steken. Iedereen wordt in teams ingedeeld. De bedoeling is dat je na 30 uur niet alleen met een goed idee aankomt, maar ook met een eerste prototype – bijvoorbeeld van een app. De basis van elke hackathon is een grote bak met data. “Voor de Mobihack hadden we data van de Radboud, gemeente, ziekenhuizen, het ROC, de provincie en Mezuro. Een hackathon is een mooi middel om al die data bij elkaar te brengen.”
De hackathon winnaars
Het winnende team kwam met ‘Schagile’. Schagile is een dashboard waarop roostermakers van de scholen heel makkelijk zien hoeveel openbaar vervoer er beschikbaar is op elk moment. Zo kunnen de scholen hun lesroosters hierop afstemmen. Voor dit concept werd onder andere ov data van de provincie Gelderland gebruikt. “Je zag dat door bepaalde lessen een kwartier uit te stellen, een groot deel van het probleem al verholpen was.”
Consultant op je 13e
Jesse stimuleert bedrijven en overheden om steeds meer met data te gaan doen. Op zijn 11e klopte hij bij verschillende CEO’s aan: ‘ik heb goed advies voor jullie bedrijf’. Hij vertelde hoe ze aan de hand van goede data hun marketingresultaten konden verbeteren, en dat doet hij nu nog steeds. Zijn functietitel? “Growth hacker.” Hij ziet nog veel data mogelijkheden voor de toekomst, en is blij dat steeds meer bedrijven hun data delen. “Door data openbaar te maken, komen er sneller nieuwe initiatieven die de regio vooruit kunnen helpen!”


